
Nazwa surowca spożywczego “kołacz konopny” nie wzięła się znikąd. Znana była już bardzo wiele lat temu, ma staropolską genezę. Kiedyś kołaczem konopnym nazywano posiłek pozyskiwany w czasie tłoczenia oleju konopnego poprzez pracę przy użyciu masywnego, kamiennego koła. Sprawdźmy, pod jaką postacią kołacz konopny kryje się dzisiaj!
Kołacz konopny – bogactwo zdrowia!
W procesach tłoczenia oleju konopnego udawało się pozyskiwać za jednym podejściem aż dwa surowce spożywcze – olej konopny na zimno i właśnie kołacz konopny, mający postać otrębów. Zawartość istotnych dla naszego organizmu składników spożywczych sprawiła, że surowiec ten zaczął być szybko bardzo doceniany we wciąż rozwijającym się przemyśle spożywczym. Otręby konopne spożywać można dziś na wiele sposobów. Można z ich użyciem przygotowywać zarówno dania kuchni tradycyjnej jak i te zupełnie nowoczesne. Właściwie nie ma potrawy czy napoju, gdzie obecność kołacza konopnego byłaby niepotrzebna.
Otręby konopne – codzienna porcja błonnika!
Błonnik dla prawidłowej przemiany materii naszego organizmu jest niezwykle istotny. W otrębach konopnych znajdziemy bardzo wysoki jego wskaźnik. Określa się, że w 100 gramach otrębów znajdziemy prawie 40 gramów błonnika. Dodatkowe zalety otrębów konopnych to wysoka zawartość białka, węglowodanów oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega. Jak widać – pełen zestaw zdrowia w sypkiej i niepozornej formie.
Dzięki temu:
- naszym jelitom zapewniona jest lepsza perystaltyka jelit, procesy trawienne odbywają się szybciej i sprawniej
- szybciej chudniemy, otręby konopne dają uczucie długotrwałej sytości, łagodzą apetyt, sprawiając, że w czasie diety nie chce się nam podjadać
- oczyszczamy nasz organizm ze złogów nie do końca wydalonej, przetworzonej żywności, odbywa się proces detoksyzacji
- możemy zapomnieć o uczuciu “pełnego brzucha” i wzdęciach
Sprawdź również popularne tematy na forum:
- Jaki waporyzator do 100 zł polecacie ?
- Jaki susz konopi CBD polecacie?
- Jak CBD pomaga w leczeniu choroby Parkinsona?
Kołacz konopny jako zamiennik mąki?
Tak, jest to jak najbardziej możliwe i polecane między innymi przez lekarzy diabetyków. Tradycyjna, biała mąka oprócz kilku zalet ma całe mnóstwo wad, które na co dzień wszyscy ignorujemy. A przecież wystarczy zastąpić ją otrębami konopnymi, by w krótkim czasie zauważyć różnicę w efektach diety. Nieważne, czy pieczemy ciasto tradycyjne, chleb czy pizzę – wszędzie otręby konopne wprowadzone zamiast białej mąki, albo częściowe jej uzupełnienie, spełnią swoje zadanie, czyniąc posiłki zdrowszymi i lżejszymi dla naszego układu trawienia. Otręby konopne możemy stosować jako dodatek uzupełniający wartości odżywcze wielu dań, np. w postaci:
- drinków witaminowych
- smoothie
- napojów mlecznych, jogurtów pitnych
- soków ze świeżych lub mrożonych owoców
- kompozycji śniadaniowych z płatkami owsianymi, kukurydzianymi lub jaglanymi
- koktajli detoksowych ze świeżych warzyw i owoców
- herbat owocowych
Otręby konopne stosowane na co dzień
Już niewielka ich ilość, dodawana do codziennego posiłku sprawi, że nasz organizm zacznie pracować wydajniej, sprawniej. Przestaniemy skarżyć się na bóle brzucha oraz uczucie ciężkości. Otręby konopne sprzedawane są najczęściej w ekologicznych torebkach, o różnej masie. W zależności od tego, z jaką częstotliwością stosować chcemy ten produkt, możemy wybrać większe lub mniejsze opakowanie. Do codziennej diety włączyć je mogą wszyscy dorośli. Liczne badania i obserwacje wpływu kołacza konopnego na ludzkie zdrowie pokazały, że dzięki regularnemu jego stosowaniu w wielu przypadkach doszło do cofnięcia się pierwszych symptomów przewlekłych chorób układu pokarmowego u wielu pacjentów.
Jakby tego było mało, okazuje się również, że kołacz konopny z powodzeniem nadaje się do użytku zewnętrznego, np. jako dodatek do domowych maseczek pielęgnujących skórę twarzy. Cząsteczki konopne przenikają w najgłębsze warstwy skóry, oczyszczając ją i czyniąc bardziej przejrzystą. Barwa skóry staje się bardziej naturalna, a jej powierzchnia gładka i przyjemna w dotyku. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy przestali wierzyć w to, że ich skóra będzie jeszcze kiedyś na powrót jędrna i sprężysta.