CBD jest powszechnie stosowane jako dodatek do potraw. Spożywanie posiłków z cennymi olejami jest idealnym sposobem na lepsze przyswojenie substancji zawartych w CBD. Jeżeli lubisz kuchnię meksykańską i szukasz ciekawego przepisu na urozmaicenie codziennej diety, wypróbuj konieczne szybki i prosty przepis na guacamole. Dodatek do chipsów i dań sprawdzi się również podczas imprez i spotkań ze znajomymi. Imprezowicze będą pozytywnie zaskoczeni nie tylko sposobem przyrządzenia dipu, ale również zawartością drogocennych olejków. Konopie siewne pozbawione THC (substancji o działaniu psychoaktywnym) są źródłem kannabinoidów, ale również wielu mniej popularnych substancji istotnie wpływających na stan zdrowia i samopoczucie.
Guacamole z CBD – składniki:
- 3 x awokado, obrane i pokruszone
- 1 limonka – sok
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka oleju z konopi CBD
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
- 2 pomidory
- 1 szczypta pieprzu cayenne
Zwróć uwagę, aby awokado było odpowiednio dojrzałe, bo tylko taki owoc będzie posiadał nieocenione walory smakowe. Jeżeli w sklepie dostępne są wyłącznie twarde owoce, pozostaw je w kuchni, aby dojrzały. Idealne awokado powinno lekko się zapadać pod uciskiem palca, ale nie powinno być też zbyt miękkie, gdyż może okazać się przejrzałe. Egzotyczny owoc stanowi podstawę guacamole, a więc to jego jakość decyduje nie tylko o smaku, lecz również o właściwościach prozdrowotnych, które są największe w dojrzałych okazach. Jeżeli wykonujesz przepis z większej ilości awokado, do rozgniecenia miąższu użyj blendera, co znacznie skróci proces przygotowania potrawy.
Pieprz cayenne można zastąpić małą papryczką jalapeno, wówczas dip będzie ostrzejszy. Aby nie przesadzić z ostrością, należy najpierw rozkroić warzywo i usunąć pestki.
Przygotowanie potrawy:
1. W średniej wielkości miseczce wymieszaj rozgniecione awokado, sok z limonki, olej z konopi CBD i sól .
2. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekaną kolendrę, pomidory i czosnek. Jeżeli nie przepadasz za smakiem kolendry, możesz użyć pietruszki.
3. Dodaj pieprz cayenne lub drobno posiekane jalapeno.
4. Pozostaw godzinę w lodówce przed podaniem, aby składniki mogły się lepiej wymieszać i przeniknąć wzajemnie, tworząc atrakcyjną, pod względem smaku, kompozycję.
Czas przygotowania posiłku:
Czas przygotowania wynosi ok. 10 minut. Dodatkowo, należy doliczyć co najmniej dwie godziny na schłodzenie potrawy w lodówce. Guacamole najlepiej smakuje świeżo przygotowane, jednak może zostać spożyte nawet do kilku dni po ugotowaniu.